HTML

Alkoholos májkárosodás diétája

Az alkohol olyan májméreg, melynek lebontása súlyos zavarokat okoz a májsejtekben. Az alkoholos májbetegség kialakulásában szerepet játszó fontos tényezők: az elfogyasztott alkohol mennyisége, a beteg tápláltsága, genetikai és anyagcsere jellemzők. A nők általában érzékenyebbek az alkoholra. Az alkohol okozhatja a máj gyulladását, kialakulhat zsírmáj, vagy előidézhet májzsugorodást.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Zsírmáj

2010.12.07. 21:15 naturicumtanacsok


A zsírmáj túlzott zsír (lipid) felhalmozódás a májsejtek belsejében.

Néha a zsírmáj oka ismeretlen, különösen újszülöttek esetében. Általában az ismert kiváltó okok valamilyen módon károsítják a májat.

A zsírmáj rendszerint nem okoz panaszt. Ritkán sárgasággal, hányingerrel, hányással, fájdalommal és a has nyomásérzékenységével jár.

A betegvizsgálat során észlelt nagyobb máj, egyéb tünetek nélkül, zsírmájra utal. A diagnózis megerősíthető a májból egy hosszú, belül üreges tűvel vett szövetmintával (biopszia), amit mikroszkóp alatt vizsgálnak meg. A túlzott mennyiségű zsír puszta jelenléte a májban nem okoz komoly problémát. A kezelés célja az ok megszüntetése vagy az alapbetegség gyógyítása. A mérgező anyagok - mint például az alkohol - miatt bekövetkező ismételt májkárosodás a zsírmájból végül is fokozatosan májzsugorodás kialakulásához vezet.

 Drinfo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://majkarosodas.blog.hu/api/trackback/id/tr302500627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása